Yusmadi Yusoff - Courage, Conviction, Knowledge

Yusmadi Ahli Parlimen Sempoi (Jurnal Malaysia)

yusmadi_1

“Saya hanya memakai kot jika di parlimen, di mahkamah atau majlis rasmi sahaja. Tetapi jika di luar atau ketika melawat kawasan, saya selesa berpakaian ringkas seperti jeans dan kemeja-t. Pakaian yang formal akan menimbulkan jurang atau rasa tidak selesa,” katanya.

Raut wajah dan warna kulitnya juga menyebabkan Yusmadi sering disangka bangsa Cina. Bangsa Cina utara menegurnya dalam loghat Hokkien. Apabila ke Thailand pula mereka menyapanya dengan bahasa Siam. Begitu juga apabila Yusmadi berada di Indonesia baru-baru ini, dia disangka Jawa.

“Sebenarnya darah Melayu Siam mengalir dalam tubuh saya,” jawab Yusmadi yang boleh dianggap salah seorang Ahli Parlimen yang paling muda di negara ini.

Apakah wajahnya yang “awet muda” itu menyebabkan orang tidak memandang serius?

“Masyarkat sekarang tidak begitu. Mereka sudah bijak menilai. Lagipun saya bukannya muda. Umur saya sudah 35 tahun. Bagaimanapun saya menganggap wajah “awet muda” ini sebagai kelebihan yang dapat saya gunakan untuk mendekatkan diri dengan golongan muda,” katanya.

Yusmadi, anak kelahiran Kampung Jalan Bharu, Balik Pulau, dalam usia 35 tahun telah memikul pelbagai tanggungjawab besar. Selain memegang amanah sebagai Ahli Parlimen Balik Pulau, beliau adalah Fellow Hubert H. Humphrey Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia dan Fellow Demokrasi, Pembangunan & Undang-Undang di Universiti Stanford di California.

Yusmadi juga adalah Pengerusi Biro Strategi & Hubungan Antarabangsa serta Ketua Angkatan Muda KeADILan (AMK) Pulau Pinang dan Parti KeADILan Rakyat (PKR).

Aktivis sosial ini mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sungai Korok Balik Pulau sebelum melanjutkan pelajaran di SMKA Al-Mashoor Pulau Pinang dan Kolej Islam Sultan Alam Shah, Kelang. Beliau kemudian mengambil jurusan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA).

Yusmadi menganggap dirinya sebagai “late-starter” dalam politik. Katanya, minat menyertai politik timbul lambat kerana sewaktu zaman persekolahan dia lebih meminati sukan dan seni.

“Semasa sekolah dulu saya minat rock kapak. Saya juga pernah bekerja sebagai pengurus pentas untuk pertunjukan fesyen Nasha Aziz, selain menjadi ahli Karyawan. Sampai sekarang saya masih mengikuti perkembangan seni dan sukan.

“Saya mula menceburi dunia politik ketika tahun kedua fakulti undang-undang. Itupun secara kebetulan apabila saya diajak bertanding sebagai naib presiden persatuan undang-undang,” kata Yusmadi yang dikenali sebagai “peguam selebriti” di kalangan orang seni.

Ini kerana beliau sudah banyak kali membantu golongan karyawan seni di mahkamah. Yusmadi pernah mengendalikan kes wartawan hiburan disaman oleh Sharifah Aini (Zieman dari The Star dan Saodah Ismail dari Agendadaily).

Antara selebriti lain yang pernah dibantunya ialah Habsah Hassan (penulis lirik), Betty Banafe (penyanyi) dan Kumpulan Mohram. Beliau juga memberi khidmat nasihat kes perceraian Erra Fazira dan Yusry KRU.

Yusmadi yang juga pernah menjadi kolumnis Utusan Malaysia menerusi ruangan “Dengan Izin”. Di bawah firma guamannya sendiri, Fahda Nur & Yusmadi, dia turut terbabit sebagai peguam utama atau peguam bersama dalam beberapa kes berprofil tinggi, antaranya menjadi peguam bela bagi kumpulan Al-Maunah (kes penderhakaan pertama di Malaysia), Ezam Noor (kes OSA) Datuk Seri Koh Kim Teck (kes bunuh) dan peguam bela bagi bekas ahli UMNO, Ruslan Kassim yang disaman oleh Tan Sri Rahim Tamby Chik.

Mengapa Yusmadi menceburkan diri dalam politik?

“Saya suka menolong orang. Malah sebagai peguam, saya banyak menolong orang yang terbabit dalam kes-kes hak asasi. Malah, saya tidak mengenakan bayaran kepada golongan yang kurang mampu.

“Saya dilahirkan daripada keluarga susah. Ayah saya seorang pemandu dan ibu pula suri rumah. Saya datang dari keluarga yang berpecah-belah. Saya pernah menjual kuih untuk membantu keluarga. Saya tahu bagaimana rasanya hidup susah dan mahu menolong orang yang kurang bernasib baik. Saya yakin saya dapat melakukannya menerusi pembabitan dalam politik,” jawabnya ringkas.

Menceritakan kali pertama dia ditawarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding dalam Pilihanraya Umum 2008, Yusmadi berkata, dia mendapat tentangan dari ibunya yang bimbangkan pembabitannya dalam politik akan menjadikan keluarga mereka lebih susah.

“Ibu pernah nasihat, jangan sertai parti pembangkang, nanti hidup susah. Tetapi akhirnya saya berjaya meyakinkan ibu bahawa saya bertanding untuk membantu orang susah. Akhirnya ibu memberikan restu.

“Sungguhpun begitu ada pihak telah mengekslpoitasi kebimbangan ibu saya dengan menimbulkan cerita bahawa saya telah menderhaka kepadanya. Tetapi syukurlah, kehadiran ibu semasa hari pengundian telah melenyapkan segala tohmahan.

“Walaupun berlawan menentang calon yang lebih berpengalaman, ketika itu saya merasakan boleh menang disebabkan saya adalah anak tempatan.”

Menurut Yusmadi, pada peringkat awal menghadiri Sidang Dewan Rakyat sebagai Ahli Parlimen, beliau berasa bimbang. Tetapi beliau terkejut dengan sikap beberapa ahli BN yang tidak lokek berkongsi ilmu dengannya, seperti Datuk Shahrir Samad dan Datuk Nazri Aziz.

“Di parlimen, walaupun BN dan pembangkang berbeza pendapat dan ideologi, tetapi kami profesional. Di dalam dewan kami bertegang urat, tetapi di luar dewan, kami berkawan,” kata Yusmadi, ayah kepada seorang anak lelaki berusia 4 tahun dan anak perempuan berusia dua bulan.

Apakah cabaran paling besar sebagai seorang Ahli Parlimen?

“Bagaimana harus memenuhi kehendak rakyat pelbagai kaum di kawasan saya dalam keadaan ketiadaan sumber kerana Ahli Parlimen pembangkang tidak mempunyai peruntukan. Bagi orang kampung, tidak ada bezanya seorang ADUN dengan Ahli Parlimen. Maka, jika ADUN gagal memenuhi kehendak, mereka menjangkakan Ahli Parlimen dapat menyelesaikan masalah.

“Bagi pengundi fungsi kami ialah memenuhi harapan mereka. Sehubungan itu saya perlu kreatif dan tekun mencari jalan mencelikkan minda rakyat.”

Terima kasih atas perkongsian maklumat ….

KISAH BERGAMBAR AHLI PARLIMEN PKR YANG TIDAK PEDULI NASIB RAKYAT MISKIN YANG DAHAGAKAN PENDIDIKAN??????

BIAR GAMBAR BERBICARA!!!!

Kisah ini sudah pasti digelapkan dari pengetahuan umum dan media arus perdana milik UMNO/BN seperti Utusan, Berita harian, Kosmo, Harian Metro, The Star dan NSTP termasuk TV3 dan RTM tidak akan terbitkannya.

Ahli Parlimen Balik Pulau, YB Yusmadi Yusof telah dengan inisiatifnya sendiri telah menubuhkan Pusat Pembelajaran yang kondusif secara percuma kepada para pelajar yang tinggal dikawasan parlimen Balik Pulau yang diberi nama, AKADEMI RAKYAT BALIK PULAU.

Dirasmikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, merangkap Setiausaha Agung DAP,  YAB Sdr Lim Guan Eng.

Satu idea yang cukup baik dalam menghampiri masyarakat terutamanya golongan yang berpendapatan rendah dan kurang berkemampuan.

Dalam majlis itu juga, YB Yusmadi Yusof telah menyampaikan biasiswa dalam bentuk Buku Simpanan Tabung Haji kepada pelajar-pelajar miskin beragama Islam dan voucher tunai kepada yang bukan beragama Islam.

Ini baru betul gaya dan caranya sebagai seorang Ahli Parlimen/Wakil Rakyat dari PKR/PR.

Harap makin ramai lagi akan menyusul jejak langkah YB Yusmadi Yusuf.

UMNO TUMBANG... RAKYAT SENANG...UMNO TERSUNGKUR.. RAKYAT BERSYUKUR... UMNO BERKUBUR...NEGARA MAKMUR.


petikan dari:
 http://omakkau.blogspot.com/2012/11/kisah-bergambar-ahli-parlimen-pkr-yang.html

Time to re-define development

Development is reaching saturation level in many parts of the country, says PKR MP Yusmadi Yusoff.

BALIK PULAU: There is a need to re-define what development means to the average Malaysians given the rapid pace of modernisation, a PKR parliamentarian said.

Balik Pulau MP Yusmadi Yusoff said development has reached saturation level in many parts of the country and hence, there is a need to re-define development.

He said this is necessary in view of the rapid growth of infrastructure, industries, roadworks, housing and social amenities over the last 50 years.

Citing Penang, Yusmadi said there is now a widespread sense of unhappiness over the level of development taking place here.

Penang is said to be over-devloped to the extent that even hillslopes are not spared in the hectic race to modernisation.

This has caused some adverse effects: environmental degradation, traffic congestion and the emergence of slums in midst of luxurious condominiums and landed bungalows.

Pockets of squatters are also facing eviction as developers scurry around to ensure their projects get underway before the effects of global recession set in.

Yusmadi said the country can no longer deal with development through half-baked solutions and an unholistic approach.

The time has come to re-visit development in the proper context.

Don’t give in to greed

“What does development mean to Malaysians? Is more wealth generated from it? Have we progressed in our own age of industralisation, or are we slowly but surely becoming the urban poor?” Yusmadi asked.

“Do Malaysians want to see their green lungs disappear or do they want to salvage them?”

He said he would raise this matter in Parlaiment when it convenes this month.

He added that he would invite Pakatan Rakyat and Barisan Nasional MPs to combine their resources to relook at the developments taking place in the rural areas.

They must also find ways to protect the rural areas from being swamped with excess development, he said.

Yusmadi also said that MPs and NGOs including the civil society should discard any bias or political affiliation in the interest of re-looking at development.

“We must also do away with a narrow-minded approach to developments as they affect both the poor and the rich.”

He said there is also a need to resist giving in to greed when it comes to developing the rural constituencies.

“I do not blindly opposed development but it must be done in a better way, and not at the expense of the poor or rich, for that matter.”

Yusmadi also hopes that his fellow MPs would join hands to prevent excessive development from destroying the rich culture, heritage and traditions of the people in Penang.

This melting pot must be preserved, he said.

Time to re-define development

Development is reaching saturation level in many parts of the country, says PKR MP Yusmadi Yusoff.

BALIK PULAU: There is a need to re-define what development means to the average Malaysians given the rapid pace of modernisation, a PKR parliamentarian said.

Balik Pulau MP Yusmadi Yusoff said development has reached saturation level in many parts of the country and hence, there is a need to re-define development.

He said this is necessary in view of the rapid growth of infrastructure, industries, roadworks, housing and social amenities over the last 50 years.

Citing Penang, Yusmadi said there is now a widespread sense of unhappiness over the level of development taking place here.

Penang is said to be over-devloped to the extent that even hillslopes are not spared in the hectic race to modernisation.

This has caused some adverse effects: environmental degradation, traffic congestion and the emergence of slums in midst of luxurious condominiums and landed bungalows.

Pockets of squatters are also facing eviction as developers scurry around to ensure their projects get underway before the effects of global recession set in.

Yusmadi said the country can no longer deal with development through half-baked solutions and an unholistic approach.

The time has come to re-visit development in the proper context.

Don’t give in to greed

“What does development mean to Malaysians? Is more wealth generated from it? Have we progressed in our own age of industralisation, or are we slowly but surely becoming the urban poor?” Yusmadi asked.

“Do Malaysians want to see their green lungs disappear or do they want to salvage them?”

He said he would raise this matter in Parlaiment when it convenes this month.

He added that he would invite Pakatan Rakyat and Barisan Nasional MPs to combine their resources to relook at the developments taking place in the rural areas.

They must also find ways to protect the rural areas from being swamped with excess development, he said.

Yusmadi also said that MPs and NGOs including the civil society should discard any bias or political affiliation in the interest of re-looking at development.

“We must also do away with a narrow-minded approach to developments as they affect both the poor and the rich.”

He said there is also a need to resist giving in to greed when it comes to developing the rural constituencies.

“I do not blindly opposed development but it must be done in a better way, and not at the expense of the poor or rich, for that matter.”

Yusmadi also hopes that his fellow MPs would join hands to prevent excessive development from destroying the rich culture, heritage and traditions of the people in Penang.

This melting pot must be preserved, he said.

Architect’s vision of an idyllic Penang

.

A view of Balik Pulau. Pic by Ramdzan Masiam

BALIK PULAU: PENANG has the potential to be the top place in the world to learn, live, work, play, farm and heal, a Singaporean  lecturer and architect said recently.

Prof Tay Kheng Soon, who is an adjunct professor at National University of Singapore’s (NUS) school of architecture, said that Penang is the paradise that Singapore lost.

“The kind of stresses that we have in Singapore, Penang does not have. You have the countryside, mountains and hills, which we do not have in Singapore.

“The question is, what are you going to do with that?

My point is, Penang can be the number one place to learn, live, work, play, farm and heal, and Balik Pulau is the strategic centre of this movement,” he said in a public lecture entitled Green Economy, Green Living: The Paradox of Modernisation and Rubanisation here recently.

Present were Balik Pulau member of parliament Yusmadi Yusoff, state Town and County Planning, Housing and Art committee chairman Wong Hon Wai, several Penang Island Municipal Councillors (MPPP) and other stakeholders.

Tay, who believes in a balance of the rural and urban living, said a “rubanised settlement” (rural urbanised) is moving towards to a high-technology inter-connected lifestyle and economy, and not going back to the mud and the grime.

“People can have choices to either live in cities, or in rubanised settlements, or both,” he said.

In giving an example of a rubanised settlement, Tay said the settlement should be one kilometre in diameter, with different density, as well as varied mix of rural and urban settings.”

He said the settlements can have different building designs and are always accommodating to suit different lifestyles.

Tay said: “With the Internet and inter-connectivity, we have choices, we do not have to work in isolation.

“Factories, especially the light industries, do not have to be concentrated in large, industrialised areas. They can be decentralised.

“By networking, using transport links and logistics, we can organise it very well,” he said.

When asked on a model for Balik Pulau, Tay said an ideal model would be medium density, two to three-storey buildings clustered together in a rubanised settlement, with farming, small industries, small businesses and good schools.

Read more: Architect’s vision of an idyllic Penang - Northern - New Straits Times http://www.nst.com.my/streets/northern/architect-s-vision-of-an-idyllic-penang-1.136829#ixzz25g0GBbtP

Architect’s vision of an idyllic Penang

.

A view of Balik Pulau. Pic by Ramdzan Masiam

BALIK PULAU: PENANG has the potential to be the top place in the world to learn, live, work, play, farm and heal, a Singaporean  lecturer and architect said recently.

Prof Tay Kheng Soon, who is an adjunct professor at National University of Singapore’s (NUS) school of architecture, said that Penang is the paradise that Singapore lost.

“The kind of stresses that we have in Singapore, Penang does not have. You have the countryside, mountains and hills, which we do not have in Singapore.

“The question is, what are you going to do with that?

My point is, Penang can be the number one place to learn, live, work, play, farm and heal, and Balik Pulau is the strategic centre of this movement,” he said in a public lecture entitled Green Economy, Green Living: The Paradox of Modernisation and Rubanisation here recently.

Present were Balik Pulau member of parliament Yusmadi Yusoff, state Town and County Planning, Housing and Art committee chairman Wong Hon Wai, several Penang Island Municipal Councillors (MPPP) and other stakeholders.

Tay, who believes in a balance of the rural and urban living, said a “rubanised settlement” (rural urbanised) is moving towards to a high-technology inter-connected lifestyle and economy, and not going back to the mud and the grime.

“People can have choices to either live in cities, or in rubanised settlements, or both,” he said.

In giving an example of a rubanised settlement, Tay said the settlement should be one kilometre in diameter, with different density, as well as varied mix of rural and urban settings.”

He said the settlements can have different building designs and are always accommodating to suit different lifestyles.

Tay said: “With the Internet and inter-connectivity, we have choices, we do not have to work in isolation.

“Factories, especially the light industries, do not have to be concentrated in large, industrialised areas. They can be decentralised.

“By networking, using transport links and logistics, we can organise it very well,” he said.

When asked on a model for Balik Pulau, Tay said an ideal model would be medium density, two to three-storey buildings clustered together in a rubanised settlement, with farming, small industries, small businesses and good schools.

Read more: Architect’s vision of an idyllic Penang - Northern - New Straits Times http://www.nst.com.my/streets/northern/architect-s-vision-of-an-idyllic-penang-1.136829#ixzz25g0GBbtP

Dari Jalan Bharu, Balik Pulau ke Hollywood!Semasa terpilih sebagai Fellow Democracy & Development di Universiti Stanford pada musim Panas 2008, saya telah diberi peluang oleh Ben Moses (producer "Good Morning Vietnam") untuk menyumbang pandangan saya mengenai Demokrasi, Islam, Asia dan Malaysia. Saya telah dipilih oleh Prof. Larry Diamond pakar pengajian Demokrasi tersohor yang menulis buku 'The Spirit of Democracy' yang merupakan Pengarah di Pusat Democracy, Development & the Rule of Law di mana saya bernaumng sebagai Fellow. Pergambaran juga dibuat semasa saya manghadiri persidangan terbesar Demokrasi iaitu World Movement for Democracy di Jakarta dengan kehadiran Putera Hicham Moulay, seorang putera raja Morroco yang juga merupakan Professor pelawat di Stanford.

Pergambaran seterusnya dibuat semasa kami mengikuti kempen pilihanraya kecil di Hulu Selangor yang lalu.

Tajuk asal filem ini ialah 'The Mystery of Democracy' sebelum ianya ditukar sebagai A Whisper to A Roar. Saya mengalu-alukan sopkongan dan padangan anda terhadap filem ini. Maklumat lanjut boleh dilihat di www.awhispertoaroar.com

Ucapan di Education USA bertajuk entitled Courage, Conviction and Knowledge: A Personal Sequence of WisdomAKADEMI RAKYAT & PUSAT HAK RAKYAT

Mulai 1 Februari 2012 warga Balik Pulau bolehlah ke No. 21, Tingkat 1, Mukim G, Jalan Balik Pulau, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang (di Pekan Simpang Empat) untuk mendapat khidmat guaman dan pendidikan sokongan percuma terutama kepada golongan miskin dan kurang berkemampuan.

Akademi Rakyat adalah inisiatif kecil saya yang percaya bahawa suatu wadah pendidikan perlu ditawarkan kepada warga Balik Pulau yang tidak berkemampuan ataupun miskin. Ianya berdasarkan satu falsafah bahawa Pendidikan Rakyat, kepada Rakyat, dan oleh Rakyat (Education of the people, for the people and by the people). Ianya telah saya mulakan seawal tahun pertama saya dipilih sebagai Ahli Parlimen Balik Pulau di Kg. Jalan Bharu. Malangnya premis yang saya gunakan ketika itu telah diroboh dan dibangun semula oleh pemilik baru yang menjadikan tempat tersebut sebagai pusat perniagaan.

Pusat Hak Rakyat (People's Rights Centre) merupakan cita-cita tertangguh saya yang sekian lama semenjak saya layak sebagai seorang peguam. Pusat tersebut adalah lanjutan kerja-kerja 'pro bono' saya mengendalikan kes-kes hak asasi manusia dan kepentingan awam. Memandangkan semenjak hampir 4 tahun berkhidmat di Parlimen Balik Pulau, saya telah diberi peluang mewakili beberapa kes hak awam seperti kes Penduduk Kg. Binjai, penduduk Kuala Jalan Bharu, penduduk Pondok Upeh, kes-kes dadah dan pekerja-pekerja kilang di Bayan Lepas. Bagi memastikan khidmat saya lebih terurus adalah wajar Pusat tersebut diwujudkan mengambilkira jangka masa panjang keperluan khidmat sedemikian rupa diperlukan di balik Pulau.

Saya berharap usaha kecil saya ini dapat sedikit sebanyak menyumbang dan meringankan beban warga Balik Pulau terutama mereka yang kurang mampu dan tidak dibela.

AKADEMI RAKYAT & PUSAT HAK RAKYAT

Mulai 1 Februari 2012 warga Balik Pulau bolehlah ke No. 21, Tingkat 1, Mukim G, Jalan Balik Pulau, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang (di Pekan Simpang Empat) untuk mendapat khidmat guaman dan pendidikan sokongan percuma terutama kepada golongan miskin dan kurang berkemampuan.

Akademi Rakyat adalah inisiatif kecil saya yang percaya bahawa suatu wadah pendidikan perlu ditawarkan kepada warga Balik Pulau yang tidak berkemampuan ataupun miskin. Ianya berdasarkan satu falsafah bahawa Pendidikan Rakyat, kepada Rakyat, dan oleh Rakyat (Education of the people, for the people and by the people). Ianya telah saya mulakan seawal tahun pertama saya dipilih sebagai Ahli Parlimen Balik Pulau di Kg. Jalan Bharu. Malangnya premis yang saya gunakan ketika itu telah diroboh dan dibangun semula oleh pemilik baru yang menjadikan tempat tersebut sebagai pusat perniagaan.

Pusat Hak Rakyat (People's Rights Centre) merupakan cita-cita tertangguh saya yang sekian lama semenjak saya layak sebagai seorang peguam. Pusat tersebut adalah lanjutan kerja-kerja 'pro bono' saya mengendalikan kes-kes hak asasi manusia dan kepentingan awam. Memandangkan semenjak hampir 4 tahun berkhidmat di Parlimen Balik Pulau, saya telah diberi peluang mewakili beberapa kes hak awam seperti kes Penduduk Kg. Binjai, penduduk Kuala Jalan Bharu, penduduk Pondok Upeh, kes-kes dadah dan pekerja-pekerja kilang di Bayan Lepas. Bagi memastikan khidmat saya lebih terurus adalah wajar Pusat tersebut diwujudkan mengambilkira jangka masa panjang keperluan khidmat sedemikian rupa diperlukan di balik Pulau.

Saya berharap usaha kecil saya ini dapat sedikit sebanyak menyumbang dan meringankan beban warga Balik Pulau terutama mereka yang kurang mampu dan tidak dibela.